Az egyik legismertebb chanukai étel a latkesz. Íme néhány tény róla:

– A latkesz reszelt krumpliból, tojásból, hagymából készül, melyet sóval szokás ízesíteni.

– A szefárd zsidók olivaolajban sütik ki, emlékezvén az olaj csodájára.

– A jiddis chremsel szó, sült palacsintát jelent. Ez az étel ugyan hasonlít a latkeszre, de nem ugyanaz! A chremsel esetében pépesítjük a krumplit, míg a latkesznél aprítjuk.

– A latkesz azért készül(t) hagyományosan krumpliból, mert a közép- európai zsidóság számára ez az étel volt a legkönnyebben beszerezhető. Mivel manapság már bármihez könnyen hozzájutunk, elterjedt a latkesz zöldségekből, édes burgonyából, akár sajtból való készítése is.

A latkesznak, mint mindennek rengeteg elkészítési módja van, egy egyszerű recept (elkészítési idő: 1 óra, 6 db):

Hozzávalók:

– 2 bögre hámozott, aprított burgonya

– 1 evőkanál reszelt hagyma

– 3 felvert tojás

– 2 evőkanál liszt

– másfél kanál só

– fél bögre olaj a sütéshez

A krumplikat tegyük egy tálba és a lehető legtöbb levet szorítsuk ki belőle. Egy közepes tálban keverjük össze a burgonyát, a hagyát, a tojást, a lisztet és a sót. Egy nagy felforrósított edénybe tegyünk a fél és másfél centi vastagságú keverékeket. Barnítsuk meg az egyik oldalt, majd utána a másikat is. Érdemes az olajat papírtörlővel eltávolítani, majd forrón tálalni az ételt.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!